zaterdag 30 december 2006

Deel 1 : Forerunner x05 - Tips en truuks

De Garmin Forerunner 205/305 verheugt zich in een toenemende populariteit. Niet in de laatste instantie door zijn veelvoud aan functies, maar vooral ook door zijn betrouwbaarheid en nauwkeurigheid. In een aantal delen wil ik mijn ervaringen tot nu toe beschrijven en in tips en truuks samenvatten. Eventuele vragen kunt u via reader-comment stellen.

Gereedmaken voor gebruik, aanzetten, ontvangst satellieten, gegevens inlezen op PC

Gereedmaken voor gebruik
De Forerunner heeft een Lion-Accucel. Deze heeft een normale gebruiksduur van 10 a 11 uur. Voordat je de Forerunner de eerste keer kunt gebruiken, moet je hem via de 220V adapter minimaal 4 uur opladen. Persoonlijk draag ik de Forerunner met een polszweetband omdat ik dat prettiger vindt, maar ook omdat er zich contacten aan de achterkant van het apparaat bevinden, die in aanraking met de huid komen, waardoor de kans op oxideren bestaat als je deze niet altijd grondig schoonmaakt na iedere training. Met zo'n polsbandje heb je daar weinig last van.

Aanzetten
Nadat de Forerunner is opgeladen, kun je hem inschakelen met de rode aan/uit schakelaar aan linker bovenkant van het apparaat. Deze schakelaar moet je even ingedrukt houden totdat het welkomstscherm verschijnt. Je moet wel buitenshuis gaan om de satellieten te kunnen ontvangen.

Ontvangst satellieten
De Forerunner beschikt over 12 kanalen en dus 12 verschillende satellieten. Voor een gewone meting zijn minimaal 3 a 4 satellieten vereist. Hoe meer satellieten de Forerunner kan vinden, hoe nauwkeuriger de meting. Voordat je de training of wedstrijd gaat "opnemen", dien je eerst enkele minuten op een plek te gaan staan, waarbij je zo min mogelijk beweegt. Nadat je de Forerunner hebt ingeschakeld verschijnt er een balkje met "satellieten gevonden". Zodra dit helemaal zwart is, springt de Forerunner automatisch naar het hoofdscherm met standaard gegevens. Je bent nu gereed om te starten. Je hoeft nu alleen maar op de "start/stop" knop aan de voorkant rechts te drukken en de timer is gestart.

Gegevens inlezen op PC
Het inlezen van de gegevens op je PC in de TrainingCenter software (waarover later meer) gebeurt via de USB aansluiting met de USB-kabel en de cradle (dockingstation voor de Forerunner). Zolang de Forerunner op de USB is aangesloten, wordt de accu tevens via de PC bijgeladen. Let op, laat de Forerunner niet via de USB aangesloten als je de PC uitzet, anders wordt de accu leeggetrokken!










Geen opmerkingen: